Me and Brussels…

legkevesbe sem izgalmas brusszeli tortenesek…

Tour Reloaded…

Posted by gaborpapai on November 24, 2008

A populizmus, az embereknek való megfelelési kényszer természetes és elkerülhetetlen velejárója az emberi sorsnak. Szívesen mondanám, hogy nálam ez nem így van, de hazudnék. Ezért ígéretemhez híven visszatérek mindnyájunk kedvenc témájához, a májusban esedékes I. Nagy Hülyenevű Falulátogatási Programhoimage012z.

Viszont sajnálatos módon belátván azt, hogy egyszerűen lehetetlen minden vicces nevű települést bejárni, kénytelen voltam az ország déli részét kivenni a programból…

De nem ez az egyetlen változás a programban. Nézzük!

Miután az öncélú önfeledt röhögés a hülye nevű falvakon mindösszesen egy napig lesz vicces, ezért újabb célokat találtam ki. Először is természetesnek tartom, hogy valamelyik méltán híres falu futballmérkőzését megtekintjük, útközben dalokat gyártunk és végigszurkoljuk a meccset. Ennek több oka is van. Iszonyatosan vicces szerintem dalba foglalni Chernelházadamonya nevét (próbálkozzatok, én már kitaláltam egyet), másrészről pedig próbáljátok meg magatok elé képzelni az öregek arcát, ahogy a szokványos képbe egyszer csak bevillan 30 daloló fiatal. Én őszintén egy Chernelházadamonya Kemeneshőgyész örökrangatót szeretnék igazán, de egy Radóckölked Pornóapáti szomszédvári rangadótól sem riadnék vissza…

A másik cél már nemesebb. Az utazási, szállási költségeken kívül szeretnék mindenkitől beszedni 5000 forintot egyfajta szolidarítási alapként, amelyből alapélelmiszereket, játékokat, könyveket vásárolnánk, és kiválasztanánk azokat a szegény, ugyanakkor a neve által meglátogatandó településeket, ahol odaadhatnánk a polgármesternek, további felhasználás céljából. Őszintén szólva nehezen tudok elképzelni annál szebb hétvégét, ahol a barátaimmal bejárjuk az országot, sírva röhögünk és közben még jót is cselekszünk.

Na ha mindenki letörölgette a könycseppeket a szeme sarkából a meghatottságtól, nézzük hol tartunk most.

Először is bérlünk egy buszt. A csütörtöki budapesti találkozó után könnyek között felolvasom azon településeket, ahova időhiány miatt nem fogunk tudni eljutni, ezek pedig a következők: Makkoshotyka, Hencida, Kiscsákó, Szatymaz, Görcsönydoboka, Kurd (érte különösen fáj a szívem), Patapoklosi és Fityeház. Első állomásunk a szintén szexuális töltetű Heréd, ahol az 1200-as évektől nemesi származású palócok éltek. Innen Egyházasdengelengre (róla annyit, hogy az interneten olyan kevés dolog van róla, hogy a blogom a negyedik találat rá…) utazunk, majd sorrendben Karancslapújtő (itt honfoglalás kori sírleleteket fedeztek fel , az 1639-ben török hódoltság alá került és elnéptelenedett), a pestis által egyszer elpusztított Rásonysápberencs, Büdöskútpuszta (az egyetlen érdemleges forrás Magyarország vasútállomásai és vasúti megállóhelyei honlapon volt…) és Rakacaszend, amit szintén elpusztítottak ezek a szemét törökök, viszont a Rákócziak is tulajdonolták. Itt töltjük az éjszakát, állítólag van ott valamilyen szállás, erről későbbiekben tájékoztatlak benneteket.

Másnap a festői Rohodon kezdjük a napot, ami magának a hírhedt Ónodi Czudar Péternek volt a birtoka. Innen a már bronzkor óta lakott Sonkád, valamint az 1344-ben I. Lajos által a Kölcseyeknek adományozott Ököritófülpös a cél, majd keresztbehajtva az országon a Zala megyei Iklódbördöcére érünk, mely nevet Kerkaiklód és Bördőce falvak összeolvadása után kapta. Ezt egy gyors huszárvágással, autópályán tesszük meg, úgyhogy kora délután már oda is érhetünk. Az aznapi programba reményeim szerint belefér még Szentkomzadombja (1421-ben Jakab nevű plébánosa is volt!) és a Kaczor Győző által vezetett 267 fős Lickóvadamos.

Szombaton az Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel rendelkező  Hagyárosbörönddel kezdünk, majd Hegyháthodász (németül Hodis), utána Ecclesia S. Georgii de Radocz, akarom mondani Rádóckölked, Pornóapáti (amit 1899-ig az egyszerűség kedvéért PORNÓ-nak hívtak), Gyanógeregye melynek földes Ura maga Finta Uraság volt, Karakószörcsök, ahol az egytelkes kisnemesek 1488-ban nem kevesebb mint négy forint országos adót fizettek. Eztán a Radó-kastélyt is magában foglaló Kemeneshőgyész és nagy kedvencem, a 101 fős Chernelházadamonya. A helyiek cs-vel, nem ch-val ejtik, erre különösen figyeljünk oda!

Vasárnap levezetésként megtekintjük a törökök által szintén elpusztított Röjtökmuzsajt (és még a Szent Péter templomot is felégették!), a csodálatos honlappal rendelkező Agyagosszergényt, a Kínában vértanú halált halt szalézi misszionárius Matkovics Jánosnak életet adó Markotabödögét, és ezt a csodálatos négy napot Sokorópátkán végezzük, ahonnan sokan vándoroltak végleg Amerikába…

Jelentkezni kommentekben, most már komolyan!!!

Advertisements

11 Responses to “Tour Reloaded…”

 1. agocsadam said

  jelentkezve van

  a történetről mindenképp meg kell emlékeznünk írott szövegben az utókor számára, például egy blog formájában, amit természetesen a felkészülésről, az útról, az utóéletről és a következő körről is vezetünk.

  falulatogatas.blog.hu rulez

 2. Csupi said

  A blog remélem lefoglalásra került… A busz ügyében egyeztess Patek úrral, aki felajánlotta szolgálatait még korábban. A kampánybusz most még dolgozik a IX.keres időközin, de utána használható. És természetesen a jelentkezésem megerősítve.

 3. Csupi said

  csernelháza-domonya-nincsapályán-dagonya
  felpakoltuk-adrapit-emeljüka-dzsídípít

  (lelkiismeret szerint) huj-huj-hajrá

 4. BP said

  Óriási hiányosságot vélek felfedezni. A méltán népszerű, Mikics kolléga lokálpatriotizmusának tárgyaként azonosítható Nemesrempehollós kimaradt a töröltek és a felsoroltak közül is. Véleményem szerint ne hagyjuk ki az ingyenes idegenvezetésre tett felajánlást, mely akár több órás tartalmas időtöltést is jelenthet a kétutcás községben. 🙂 És amúgy is ez az egy, aminek már régen megjegyeztem a nevét…

 5. BP said

  Ja, és bájdövéj 2 fő jelentkezése leadva.

 6. Betty47 said

  Nem tudom belfér e a túra programjába, de talán felderíthetnétek a tetétleni fantomot is :DDDDD

  kötelező darab!

 7. Viktor és Laci said

  Papóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó! Ajjajjjajjj!!! Ajajajaj!!!!!!

  Rohadt disszidens!

  ex-Bitangok

  Pornóapáti rulez!!!

 8. gaborpapai said

  Bitangok, nektek csak annyit mondok: csalóó, Dombi te tetű, Tanita Tikaram! hiányoztok, b+ 😀

 9. Viktor said

  Dombi, te thethűűűűűűűűűű! 😉

  Papó!

  Csak most, csak Neked:

  http://es.youtube.com/watch?v=7ZAUqgxMgG4

  1:30-tól az igazi. 😉

 10. KissP said

  Megkésve bár de jelentkeznék… Referálnék főnök…

 11. kishá said

  Papóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó

  azvan namármost, hogy dél is bejelentkezik 1+1 fővel minimálisan, mindamáramennyiben a gazdasági válság megoldódik (mármint a sajátom:D), valamint nem játszunk éppen MK döntőt :D.

  szo, ha ilyen van, úgy félig biztos, bár tudom, hogy nem ezt kérted.

  oh, és mképpen btw, mikor megyünk végre úgy diósgyőr meccsre, hogy mindketten ugyanannak a csapatnak szurkolunk, ahogy megbeszéltük? 😉

  béke tesó,

  kishá

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: