Me and Brussels…

legkevesbe sem izgalmas brusszeli tortenesek…

Az Én Európám

Posted by gaborpapai on November 6, 2008

A nagy számok törvényei alapján eléggé el nem ítélhető módon most egész országokra vonok le konzekvenciákat az elmúlt időszak személyes tapasztalatai alapján. Felmérésem nem feltétlen reprezentatív, ezért következtetéseit nem kell komolyan és készpénznek venni. europa_karte

Közben arról is beszámolok, hogy életemben hány országban rúgtam be, úgyhogy családtagjaimnak tilos a belépés! Kelet felől haladunk a civilizáció felé, egészen Portugáliáig.

Észtek: az egyetlen észt lány, akit ismerek, azt mondatja velem, hogy nem oda kell járni szép vékony lányokat keresni. De kedves.

Lettek: ugyanez igaz a Baltikum középső országára is, reprezentatív 1 fős felmérés alapján.

Litvánok: ha szeretnél sok időt társaságban, de teljes csöndben eltölteni, Litvániában a helyed. Egyetlen litván ismerősöm szinte soha nem szólal meg, és nem is érzi emiatt rosszul magát.

Fehéroroszok: a világon a legszebben tudják mondani: FOCKIN SHIT! Jó fejek, nyitottak, és utálják az elnöküket, de ezt otthon nem hangoztatják. Nők. (1 fő) – bár nem az EU tagjai, velük kivételt tettem.

Románok: szerintem valójában testvér nép a magyarral, ugyanannyit isznak és buliznak mint mi. Csak Gábor ismerőseik vannak, szerintük mindenkit Gábornak hívnak Magyarországon. 50-50% a nemi megoszlás. (2 fő)

Romániában rúgtam már be, többször is, ha nem lennék korrekt, akkor kettőnek számolnám.

Bolgárok: Két fős ismeretségem alapján el kell mondanom, hogy Bulgáriában mindenki nő és mindenkit Elenanak hívnak. Aranyosak, bennük is igazán megvan az íszteRnlyurop szpiRit.

Lengyelek: “Lengyel magyar két jó barát, megisszák a magyar borát.”

Ez az átköltött, enyhe nacionalizmustól fűtött versike azért született meg kicsiny agyam valamely hátsó szegletében, mert mostanában a lakásunkat kezdik ellepni a lengyelek. Három szobában immár négyen vannak, és majdnem minden este üldögélnek még ott vagy hatan-heten, szerintem azzal a szándékkal, hogy gyönyörű, ámde teljességgel érthetetlen nyelvük fennhangon való ordibálásával elérjék, hogy a nem lengyelek feladva a küzdelmet elköltözzenek, és helyükre újabb polák kollegák érkezhessenek. A lengyel emigráció amúgy is nagy divat mostanság, tessék megnézni Angliát, ahol a pakisztániak eddig biztos vezető pozícióit ostromolják a számok terén. Na de ez engem legkevésbé sem zavar, az már annál inkább, hogy ötből háromszor nem tudok a konyha érdemi részéhez odajutni, annyian vannak és állandóan csinálnak valamit. Meg néha eltűnik némi enni-innivaló, de az már tényleg diszkrimináció lenne, ha rájuk fognám.

Tehát általánosítva: a lengyelek sokan vannak, mindkét nemből, különböző neveik vannak, szállásfoglalók és mindig éhesek. Tényleg és valóban aranyosak. (6-10 fő)

Itt már rúgtam be többször is, a Zubrowka (helyi vodka fűszállal) megmutatja, mi a kelet-európaiak istene.

Szlovákok: velük még Brüsszelben nem találkoztam, ezért felmérésemből azt kellene gondolnom, hogy nem léteznek. De közben tudom, hogy igen.

Talán itt rúgtam be eddig a legtöbbször. Gyönyörű hegyeik csúcsán Becherovkát inni zseniális dolog.

Csehek: szépek, aranyosak, jó fejek. És nagyon hangosan nevetnek. Irena a nevük. (1 fő)

Itt is voltam már delírium közeli állapotban, és elítélendő módon nem sörtől. De a knédlijük jobb, mint a miénk.

Görögök: magasak, férfiak, felelevenedik bennük a görög istenek mítosza. Legalább olyan titokzatosak is, hisz sose beszélnek. Nem véletlenül vannak egy irodában a litvánokkal. (1 fő)

2003-ban volt szerencsém itt is inni egy héten keresztül. Azóta nem ittam Ouzót. Egy jó tanács mindenkinek: négy deci Ouzót ülve, szívószállal, nyáron, 19 évesen ne igyatok meg.

Szlovénok: egy rövid Strasbourgi látogatás alkalmával találkoztam velük. Benyomásaim alapján közepesen jól kinéző nők a szlovénok, keveset beszélnek és rettenetesen hülye amerikai popzenét hallgatnak. (1 fő)

Itt is sikerült már meginnom, gyönyörű hegyeik között elfogyasztott finom fehér boruk szép, feledhetetlen pillanatokat okoztak életemben.

Osztrákok: hasonlóan a szlovákokhoz, még nem tűntek fel Brüsszelben. De ők is vannak, tudom. (0 fő)

Erről talán a sítábori szállodást kellene megkérdezni, bár amennyire emlékszem, szerintem ott is ittam.

Németek: Németországban mindenki Erasmusos lány, kivéve egyet. Néha állítólag német barátaik érkeznek látogatóba, de ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. (5 fő)

Berlin, de legfőképpen Lipcse okozott már fejfájós másnapot…

Olaszok: a legnagyobb tévhit az olaszokkal szemben van. Először is kétszer annyi a nő, mint a férfi, másrészről kétharmaduk nem barna bőrű, sőt egyharmaduk szőke. A közhiedelemmel ellentétben sokat stresszelnek, tisztaságmániások, és a férfiak nem beszélnek angolul. Leszidnak, ha a lakásban cigizel, mások pedig állandóan cigizni hívnak. Természetesen utálják az itteni kávét, és az övék az egyetlen akcentus, amit tökéletesen tudok utánozni. (3 fő)

Szicília mennyei fehér bora…

Hollandok: a hollandok is mind nők. Magasak, iszonyatosan életvidámak és nagyon viccesek. Szeretnek sokat mindenről beszélni. (1 fő)

Talán én vagyok az egyetlen ebben a nagy világban, aki egy Coffee-shopban nem beszívott, hanem berúgott…

Dánok: a dánok is nők, de milyenek… Egyrészről rosszindulatúak, kellemetlenek és nem mondanak mindig igazat, de mindenbe beleszólnak. Másrészről pedig tündérien aranyosak, iszonyatosan jó fejek és nagyon jól tudnak bulizni. Furcsán megosztott társadalom lehet… (2 fő)

Egy koppenhágai nem dohányzó bárban töltött este miatt egyszer kénytelen voltam a konferencia első részére beteget jelenteni…

Svédek: a svédek színes bőrű muszlim nők, aranyosak, bár maguknak valók. Sokat dohányoznak és furcsa dolgokat esznek. (1 fő)

Finnek: velük még nem találkoztam, elakadhattak valahol a hóviharban… (0 fő)

Belgák: a belgák országukhoz képest kevesen vannak, de a többi országhoz képest viszonylag megosztottak a nemek tekintetében. És nem csak ott… Flamand részük a leválást követeli, vallon részük leszarja a kérdést.

Erről már több poszt megemlékezik, nem ecsetelem…

Franciák: a franciák vietnami anyától és francia apától származó férfiak, iszonyatosan magasak, mindig öltönyben járnak, későn érnek haza és legalább öt nyelven kiválóan beszélnek. Ezennel cáfolom azt a sztereotípiát, mely szerint vannak francia nők, nacionalisták és utálnak más nyelveket beszélni. (1 fő)

Síelések 16 éves korom után és a néhány héttel ezelőtti Párizs adott alkalmat a helyi jellegzetességek megkóstolására…

Angolok: az angolok is mind férfiak, szakállasak, valójában walesi anyától és indiai apától származnak, iszonyatosan sokat isznak és cigiznek, és melegek. Viszont nagyon barátságosak, jó a humoruk, rendkívüli öniróniával vannak megáldva és sokat néznek TV-t. (1 fő)

Londonban az irreális drágaság miatt nem voltam a szó szoros értelmében berúgva, de hétfőn megyek Manchesterbe. – van jegyem a manutd – queens park rangers meccsre, hahhh-

Írek: mind férfiak, felének lehet érteni a beszédét, a másiknak egyáltalán nem. Talán az ő életfelfogásuk hasonlítható leginkább a magyaréhoz, amely zanzásítva a következőképpen szól: félig berúgni kidobott pénz! (2 fő)

Spanyolok: itt is sokkal több a nő, mint a férfi. 11%-uk okoskodó, opportunista, de ugyanakkor semmirekellő, 89%-uk viszont nagyon barátságos, nagyon nyitott. 22%-uk intenzíven tanul magyarul, a csókolom, a jó éjszakát és a jó étvágyat már majdhogynem hibátlanul ejtik ki. A szövegolvasás és szövegértés órán azonban problémájuk akadt ezzel a szöveggel:”A támogatási csomag hátterét megvilágítva az MNB elnöke elmondta, hogy a magyar bankrendszernek rendkívül jó pozíciói voltak a nemzetközi válság kitörésekor. Ez érvényes volt a tőkemegfelelési mutatóra, a likviditási helyzetre, a nyereségtermelő képességre és az eszközök minőségére egyaránt. (HVG)” (9 fő)

Portugálok: szintén csak nők, a legjobb barátaim. A portugálok velem vannak egy irodában, nagyon kedvesek és nagyon szívesen beszélnek a pénzről. Nagyon büszkék hazájukra, és hazavágynak a szeles, ködös, esős Brüsszelből. Megértem őket. (1 fő)

Itt még 2005-ben keveredtem meg helyi bor és grúz (!) pálinka következményeként. Másnap el is hagytuk az országot.

Ezenkívül Ukrajnában újra megszerettem a vodkát, Kanadában a tinédzserek lelkesedésével a körömlakkot is megittam, míg Dominikán már igényesebb módon koktéloztam. Ez összesen 18 ország, a múltkor valamiért 19-ig jutottam, biztos nagy volt a buli a kifelejtett országban. Életcélom az 50 elérése, amennyiben szeretnétek engem eme célomban támogatni, kérésre elküldöm a bankszámlaszámomat.

Advertisements

8 Responses to “Az Én Európám”

 1. Csupi said

  Az a fűízű vodkacsúfolmány igazából Zubrowka névre hallgat 🙂

 2. gaborpapai said

  elutes tortent, javitva. koszonom, korrektor ur:)

 3. Peti said

  A 19 országba szerintem a múltkor beleszámoltad édes egyetlen anyaföldünket is, nem?

 4. gaborpapai said

  hohooooooooooo. koszonom:))) 19!

 5. Betty47 said

  Szlovákia nem ország, szlovák nemzet nem létezik!

 6. agocsadam said

  Magyarok: Tényleg Gábornak hívják őket, bejárják a fél világot, ugyanakkor minden népséget két faktor alapján ítélnek meg: mennyit és hogy isznak, mennyit és hogy buliznak. Tudatukba néha beszűrődnek további szempontok, mint a magyar nyelv ismeretének mértéke, vagy a dohányzás. Minderről imádnak beszélni, nem magukban, hanem nagy nyilvánosság előtt, lehetőleg a blogjukon. Természetesen nagyon jófejek 🙂

 7. gaborpapai said

  :D:D köszönöm!

 8. Pajkos János said

  angolok, franciák: el kell söpörni őket a föld színéről. Nagyképű köcsögök, nem bírják a piát, két sör után megnő az arcuk, nem tudnak semmit, buták, nem beszélnek idegen nyelveket, lenéznek mindenkit, rosszindulatúak, egymáson viccelődnek.

  szlovákok: nem bírják faterom szilvapálinkáját.

  írek: közeli rokonaink, egyetlen dolog érdekli őket, az ivás. Annyi igényesség nem szorult beléjük, hogy ne a saját unokatestvérüket csinálják fel.

  finnek: lásd az előbbi leírást.

  csehek: mértéktelen sörivás, szar viccek, ha töményet kell inni, kezdődnek a gondok.

  bónusz: oroszok: lóbaszó állatok, a vodkaivás koronázott királyai. az ivás náluk nem szégyen hanem büszkeség, nemre és időjárásra való tekintet nélkül. specialitásuk télen a hideg sör utcán való elfogyasztása, ugyanakkor kizárólag harapnivalóval tudnak inni, egyébként végük van. a pálinkától félnek mint a tűztől.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: